Yeni nesil aydınlatma ve ışık kaynakları

Aydınlatma sektöründe son 10 yılda geleneksel ışık kaynaklarından LED ışık kaynaklarına güçlü bir geçiş olmuştur. LED aydınlatma ürünleri aynı zamanda retrofit uygulamalarından başlayan bir hareketle daha olgunlaşma aşamasına geliyor. Aydınlatma sektöründe teknoloji uygulamaları ve iş modelleri değişim gösteriyor.

 

Son zamanlarda yapılan fuar, konferans gibi etkinliklerde özellikle OLED olgusunun öne çıktığının görüyoruz. Özellikle Japon tasarımcılar ve Japon aydınlatma firmalarının OLED üzerine daha fazla odaklandığını izliyoruz. Diğer yandan, OLED’lerde mevcut sınırlamalar da belirgin bir biçimde ortada. Yüksek ürün birim maliyetlerinin yanı sıra, tasarımcılar için ebat sınırlamaları önemli konular. Aynı zamanda birim alan başına çıkan ışık miktarı uygulama olanaklarının belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Buna rağmen birçok firmanın OLED ışık kaynakları ile birçok ürün tasarladıklarını takip ediyoruz. OLED ışık kaynakları konusunda batılı firmalardan çok Japon firmalarının çalışmalarının olduğunu söyleyebiliriz.

 

Temelde basit çözümler ile yenilikçi ve akıllı aydınlatma çözümleri ortaya çıkarılıyor. İnce akrilik levhalar,  ışık kılavuzları ve ışık difuzörleri ile daha geniş alanlardan homojen ışık çıkışı sağlanıyor. Bununla birlikte esnek OLED’ler farklı tasarım fırsatları sunuyor. Desen, yarık ve boşluk formları ayarlanabilir yüzey büyüklükleri ile çok fazla ürün tasarımını ve prototipini görmek mümkün. Ayarlanabilir ve esneklik kalitesi bu malzemeler ile sınırsız tasarım olanakları sunuyor. Renk sıcaklıkları değiştirilebilen OLED modüller ise farklı aydınlatma yaklaşımlarını destekliyor.

 

OLED’ler özellikle doğal görünümlü ışık oluşturmak için gerekli imkanları sunuyor. Bu bir borum katındaki bir ofisin aydınlatması veya bir arabanın tavan aydınlatması olabilir. Doğal ışık oluşturmak için atmosferin taklit edilmesi gerekiyor. Geniş yüzeylerde homojen ışık çıkışı veren OLED ışık kaynakları en iyi çözümleri sunuyor. Binalarda zemin altı katlarda bir pencere simülasyonu ve perde doğal ışık algısını oluşturuyor.

 

Enerji verimliliği taleplerini karşılayarak radikal bir biçimde pazarın büyümesinde rol alan LED / OLED aydınlatmaya artı değer katmaya devam ediyor. Özellikle tasarım esnekliği, konfor gibi olumlu değerleri kolayca tasarımcılara ve kullanıcılara sunan LED ve OLED ürünler pazarın gelişmesine daha fazla katkıda bulunuyor. LED ışık kaynakları zaten tüm aydınlatma alanlarında tam kabul görmüş durumda. Bütün bunlardan sonra OLED ürünlerin yükseliş trendi, yüksek kaliteli ve ekonomik üretimlerin gerçekleşmesine bağlı. Gelecekte beklenen ise yenilikçi ve yaratıcı tasarımları destekleyen güçlü LED ve OLED ışık kaynaklarının sahada olmasıdır.

www.ledportali.com

22.02.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR