Türkiye deki enerji kaynaklarının yüzde 75 i dışa bağımlı …

 

Erzincan Yerel Enerji Forumu Sonuç Bildirgesinde, Türkiye de kullanılan enerji kaynaklarının yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğu belirtilerek, Bu oranda bağımlılık, siyasi bağımlılığı da kaçınılmaz olarak beraberinde getirmektedir görüşüne yer verildi.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ne bağlı Erzincan İl Temsilciliğinde düzenlenen Yerel Enerji Forumunun sonuç bildirgesi yayımlandı.

 

Forumda ele alınan bazı sorunlar ve geliştirilen çözüm önerileri özetle şöyle:

 

- Ülkemizde kullanılan enerji kaynakları yüzde 75 oranında dışa bağımlı. Bu oranda bağımlılık, siyasi bağımlılığı da kaçınılmaz olarak beraberinde getirmektedir.

 

- Elektrik enerjisi planlaması, kamu tarafından üretim, iletim, dağıtım ve tüketim bir bütün olarak düşünülmeli, ülkeye özgü koşullara uygun bir anlayışla değerlendirilmeli, merkezi bir yapı içinde ele alınmalı.

 

- Arz güvenliğinde ve talep tarafı yönetiminde yıllar itibarıyla dışa bağımlılığı azaltacak ulusal politikaları belirlemek üzere geniş katılımlı bir yapı tarafından, ulusal ve kamusal çıkarları ön planda tutan bir bakış egemen olmalı.

 

- Ülke kaynaklarının değerlendirilmesini sağlayacak, sosyal, ekonomik ve çevresel politikalar ile bütünleşik bir enerji politikasına ihtiyaç duyuluyor.

 

- Enerji üretiminde ulusal ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilerek ülkedeki mevcut potansiyel değerlendirilmeli. Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin araştırılması ve kullanımına yönelik AR-GE faaliyetlerinde yoğunlaşılmalı ve üniversitelerden etkin yararlanılmalı.

 

- Yenilenebilir enerji kaynakları yasasının uygulanması için ihtiyaç duyulan yönetmelikler acilen hazırlanmalı ve yürürlüğe konulmalı.

 

- Jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli suların kamu yararı ve ülke çıkarları doğrultusunda maksimum faydayı sağlayacak biçimde kullanılmasına yönelik potansiyel belirleme çalışmaları teşvik edilmeli.

 

- Ülke genelinde topyekün enerji verimliliği seferberliği ilan edilmeli.

 

- Su ve güneş potansiyeli bakımından zengin kaynaklara sahip olan Erzincan ın bu konumu, kamusal fayda gözetilerek değerlendirilmeli.

 

- Doğalgazın dağıtım hatlarında topraklama ve katodik korumanın önemi göz ardı edilmemeli.

 

AA 23/03/2009

zaman.com.tr / ekonomi

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR