3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı renkli çeçti ...

İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı nın üçüncüsü bugün İstanbul Fuar Merkezi nde sona erdi.

 

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Yavuz Özgün, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tüm güneş enerjisi sektörünü bir araya getirdiler.

 

Sektörde ilk defa İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen ve düzenlendiği ilk yılından bu yana büyük kurumlardan destek alan fuar, özellikle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Orman ve Köy İşleri Genel Müdürlüğü, Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP), Çevkor, Marmara Belediyeler Birliği, Milli Prodüktivite Merkezi, JCİ Avrasya Enerji Takımı, Greenpeace, Ege Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tekstil Araştırma Derneği (TADER), Temev, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ve daha pek çok kurum tarafından desteklendi.

 

Fuarı destekleyen yayınlar arasında ise, Lighting Magazine, Enerji burada, Yeni Enerji, Photovoltaik, Pv Magazine, Era Solar, Sun & Wind Energy, Asian Solar, Elektrik Haber, Güneş Haber, Elektrik Burada, Garaba Medya, Otomasyoncu, Doğa Yayıncılık, Atölye Reklam, Ajans Organize, Elektrokent Perpa. Fuara 70 in üzerinde yabancı, toplam 200 ün üzerinde firma katıldı.

 

İtalya, Almanya, Fransa, Çin, Hollanda gibi ülkelerden çeşitli firmaların iştirak ettiği fuar, bu sene sadece katılımcı anlamında değil, yabancı ziyaretçi anlamında da başarısını artırarak sürdürdü. Güneş sektörünü, profesyonellerle bir araya getirerek güneş sektörüne hem ulusal hem de uluslararası anlamda yeni pencereler açtı.

 

Fuarda konuşan Yıldız, şunları söyledi : " Türkiye ışınım, kaynak olarak şu anda bir çok Avrupa ülkesinden daha avantajlı. Bu güneşin avantajını kim kullanacak ? Bu güneşin avantajını bu güzel ülkemizde yaşayan vatandaşımızın kullanması lazım. Fiyat olarak yalnızca Avrupa da uygulanan fiyatlar olarak buraya gelirse bu vatandaşımızın cebinden tarife yoluyla, biraz da yüksek fiyatlarla çıkabilecek bir rakam olacaktır. Bunun yerine Türkiye deki ışınımın fazlalığından dolayı, güneşin avantajını hem buraya gelecek uluslararası yatırımcı kullansın ama öncelikle de vatandaşımız kullansın. Bunu Türkiye de rehabilite edeceğimiz yenilenebilir enerji kanunuyla alakalı kanun taslağında oluşacak, fiyat açısından da söylüyorum, buraya gelecek uluslararası yatırımcı açısından da söylüyorum, her ikisinde de buna dikkat etmemiz lazım. Ama vazgeçilmeyecek bir şey varsa o da güneş enerjisini mutlaka Türkiye de görmek isteyişimizdir. "

 

2009 yılında global krizin etkisiyle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bir küçülme olduğunu ifade eden Yıldız, bunun hızlıca kendini toparlayacağını belirtti. Yıldız, Bu sektör özellikle enerji sektöründe hızlıca kendini toparlayacaktır ve büyüme rakamlarına geçecektir. Çünkü güneşteki alınan rakamlar bu kadar küçülmediğini gösteriyor, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı küçüldüğünü gösteriyor dedi. Bakanlık ve hükümet olarak güneşe verecekleri desteğin bir kararlılık olarak devam ettiğini söyleyen Yıldız, bununla ilgili yatırımlarda özel sektörün önünü açma isteklerini vurguladı.

 

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Özgün ise şunları söyledi, " Geçtiğimiz yıllara göre ilerleme kaydeden güneş enerjisi sektörü, hiç kuşkusuz hem istihdam ettiği kişi sayısı ile hem de etkide bulunduğu yan sektörleri ile ülkemizin yüz akıdır. Türkiye, ısısal güneş enerjisi üretimi açısından Çin Halk Cumhuriyeti, ABD ve Japonya dan sonra dünya dördüncüsü konumundadır. Yenilenebilir Enerji Yasası, Türkiye yi kısa süre içerisinde güneş enerjisi alanında dünyanın ilk 3 ülkesi arasına sokacaktır. Yürürlüğe giren ve girmesi beklenen yasalarla, daha da büyüyeceğinin sinyallerini veren ve yatırım konusunda yabancı ülkelerin dikkatini çeken güneş enerjisi sektörü rekabetin sık yaşandığı ve markalaşma ihtiyacının duyulacağı bir sektör olacak. Bu fuar, pastadan büyük pay almak isteyen ve hedeflerini her geçen gün büyüten firmaları profesyonel ziyaretçi ile buluşturmayı başaracak, ticareti canlandıracak ve bilgi akışı sağlayacak kapasitede bir fuardır " dedi. Bu yıl, 200 ün üzerinde katılımcı ve 70 in üzerinde yabancı katılımcının olduğunu belirten Özgün, " Bu yıl, yabancı katılımcıları ile de göz dolduran fuarımız, Avusturya, Hollanda, Almanya, Çin, Hollanda, Fransa, İtalya dan Türkiye piyasasında yer edinmek isteyen ülkelere de ev sahipliği yapacak " dedi. www.guneshaber.net / 14.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR